fredag 7 februari 2014

Fetmakirurgi - nu på barn också!

Läser med förskräckelse om Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, och hur de nu ska utföra gastric bypass på patienter yngre än 18 år. Kostdoktorn reagerar och skriver "Det finns ingen sjukdom i de magsäckar och den tarm som kirurgerna skär bort hos barnen. Det är friska kroppsorgan som opereras bort." Jag blir så otroligt beklämd över att det har gått såhär långt i vårt land.

Att inte sjukvården klarar av att ge kostrekommendationer som skulle kunna rädda dessa barn långt innan det behöver ske med hjälp av kirurgisk stympning, läkemedel och pulverdieter är beklämmande. Detta gäller såklart inte bara barn, utan även på vuxna anser jag att det är vansinnigt att skära i friska organ för att komma till rätta med fetma. Som Kostdoktorn skriver (se länk ovan) så ökar vårdbehovet långsiktigt hos patienter som opererats med GBP, ett misslyckande såklart som borde öka incitamenten till att hitta andra behandlingsformer.

En lågkolhydratkost har visat sig bäst i test för viktminskning på 6 månaders sikt, samt för att bibehålla vikten och borde vara det absolut första valet för alla dessa patienter. Men om jag får vara konspiratorisk så finns det ju inget läkemedelsbolag som vinner på den behandlingsmetoden, så det kanske är därför den inte ligger i topp?

/M1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar